Case study: Alumnus Lotte Gardien over de specialisatieopleiding Mobiliteit & Gedrag

1. Waarom ben je de opleiding Mobiliteit & Gedrag gaan volgen? 

Ik ben de specialisatieopleiding Mobiliteit & Gedrag gaan volgen om me te ondersteunen bij het vraagstuk waar ik in mijn dagelijkse werk mee bezig ben. De organisatie waar ik werk, ElaadNL, heeft als missie om in 2023 één miljoen elektrische auto’s betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam op te laden middels ‘slim laden’. Slim laden wil zeggen dat elektrische auto’s laden op optimale momenten, bijvoorbeeld als er veel aanbod is van duurzame energie of als er weinig overige vraag is naar energie (dus niet op het moment dat mensen thuiskomen van werk en veel elektrische apparaten gebruiken). Hoe zorgen we ervoor dat mensen hun elektrische auto slim laden? Om meer handvaten te krijgen bij dit gedragsvraagstuk ben ik de opleiding gaan volgen.

2. Wat was echt de doorslaggevende factor om de opleiding bij ons te volgen?

De doorslaggevende factor om de opleiding bij de Behavior Change Academy te volgen was dat de opleiding zich specifiek richt op het snijvlak van gedrag en mobiliteit. Dit is een vrij specifieke niche die perfect aansluit bij het gedragsvraagstuk waar ik aan werk.

3. Had je vooraf twijfels over het volgen van de opleiding?

Mijn twijfels zaten erin dat mijn casus hoofdzakelijk toekomstig gedrag betreft en nu nog weinig in de praktijk plaatst vindt. Immers rijden nog niet heel veel mensen elektrisch en kun je niet overal al slim laden. In een gesprek met een van de docenten werd mij verzekerd dat dit geen probleem is voor het volgen van de opleiding.

4. Met welke casus ben je aan de slag gegaan in de opleiding? Ben je hier na de opleiding verder mee aan de slag gegaan?

De casus waar ik aan werk is de adoptie van slim laden door automobilisten die een elektrische auto rijden. Dit kan betekenen dat mensen hun auto op andere momenten laden dan dat ze wellicht automatisch zouden doen. De opleiding heeft me een beter inzicht gegeven in hoe ik dit vraagstuk systematisch kan aanpakken door toepassing van het Behavior Change model.

5. Over welke aspecten van de opleiding was je het meest tevreden en heb je het meest van geleerd? 

Ik vond het prettig dat ik de casus waar ik in de praktijk mee werk kon toepassen in de opdrachten. Ook over de persoonlijke aandacht en feedback op mijn casus en opdrachten ben ik tevreden. Verder vond ik de opleiding een mooie balans bieden van theorie, sprekende voorbeelden uit de praktijk en samen aan opdrachten werken met medestudenten.

6. Waarin onderscheidt Behavior Change Academy zich ten opzichte van andere opties/alternatieven?

Dat kan ik niet heel goed beoordelen aangezien ik geen vergelijkbare opleidingen heb gevolgd. Ikzelf vind de specialisatieopleiding Mobiliteit & Gedrag onderscheidend vanwege het specifieke snijvlak waar deze op focust.

7. Waarom zou iemand volgens jou deze opleiding moeten volgen?

Je zou deze opleiding moeten volgen als je handvaten wilt voor een gedragsvraagstuk binnen het thema mobiliteit, als je meer wilt weten over waarom mensen zich gedragen zoals ze doen, en hoe je dit kunt beïnvloeden aan de hand van een gestructureerd gedragsveranderingsmodel.

Meer weten over de specialisatieopleiding Mobiliteit & Gedrag? Lees hier meer en vraag de brochure aan. 

Opleidingsoverzicht

Verbreed je kennis met onze gespecialiseerde opleidingen in gedragsverandering. Bekijk het complete aanbod en vind de opleiding die bij jou past.

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij meer dan 10.000 mensen die onze nieuwsbrief al ontvangen en blijf op de hoogte van onze blogs, ontwikkelingen in gedragsverandering en nieuwe opleidingen.

Wil jij ook op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gedragsverandering? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Maandelijks inspireren we je met effectief bewezen interventies, case studies over succesvolle projecten, praktische tips voor het werkveld en (nieuwe) wetenschappelijke kennis.

Je kunt je op elk moment weer afmelden. Wij gaan zorgvuldig met je e-mailadres om. Bekijk ook onze privacyverklaring.