Alumnus Dennis Janssen over de Incompany opleiding tot Gedragsveranderaar

Pensioenuitvoerder APG is een van ’s werelds grootste pensioenbeleggers. Vanwege het vernieuwde pensioenstelsel, en de vele veranderingen die dit met zich meebrengt voor de ruim 4,5 miljoen deelnemers van de pensioenfondsen waarvoor APG werkt, wilde APG een groep medewerkers opleiden met nieuwe kennis en vaardigheden op het gebied van gedragsverandering. We interviewden Dennis Janssen over hoe hij het incompanytraject tot gedragsveranderaar heeft ervaren.


Waarom wilde je graag deelnemen aan de incompany Gedragsveranderaar?

Mensen houden over het algemeen niet van verandering, en dat merk je ook bij de transitie naar de nieuwe regels voor pensioen. Ik zie verschillende soorten weerstand in mijn eigen werkveld, communicatie naar de deelnemers en werkgevers van de pensioenfondsen waarvoor we werken. En ook in onze eigen organisatie merk ik dat het best moeilijk is om iedereen hier helemaal in mee te krijgen. Daarom zocht ik een passende opleiding om mensen toch mee te krijgen in deze transitie. De incompany opleiding Gedragsverandering heeft me enorm geholpen om mijn gereedschapskist op dit vlak aan te vullen.


Hoe ervaar je de opleidingsdagen?

De opleidingsdagen zijn intensief. Aan het einde van de dagen was ik moe, maar ik ging telkens met een voldaan gevoel naar huis. Onze docenten speelden hierbij een belangrijke rol. Ze brachten de stof goed en hielden het luchtig, waardoor de energie in de groep de hele dag goed bleef.


Over welke aspecten van de opleidingsdagen ben je het meest tevreden?

Er is een goede balans tussen de theoretische kant en de toepasbaarheid in de praktijk. Dit wordt aangevuld met leuke praktijkvoorbeelden en videomateriaal. Logischerwijs is het theoretische deel aan het begin van de opleiding groter, maar naarmate de opleiding vordert, wordt het steeds pragmatischer.


Wat heeft de opleiding jou opgeleverd?

Vanuit een nieuw theoretisch perspectief heb ik meer inzicht gekregen in waar weerstand bij mensen vandaan komt, hoe dit in ons brein werkt en wat vaak de onderliggende oorzaken zijn. Ik heb geleerd dat zaken rond dit thema lastig generiek aan te pakken zijn. Het is belangrijk om eerst een goede analyse te doen en van daaruit de theoretische kennis om te zetten naar praktische toepassing, in plaats van meteen naar een oplossing te springen.

Dit thema is een onderdeel van een groter geheel om onze transitie mogelijk te maken. Ik heb nu vertrouwen dat ik een goede bijdrage kan leveren. Kunnen we alleen op basis hiervan de uitdaging aan? Nee. Gedragsverandering is een tandwiel in een groter geheel. Zonder dit tandwiel draait er weinig, maar alleen met dit tandwiel kunnen we het verschil ook niet maken.

Opleidingsoverzicht

Verbreed je kennis met onze gespecialiseerde opleidingen in gedragsverandering. Bekijk het complete aanbod en vind de opleiding die bij jou past.

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij meer dan 10.000 mensen die onze nieuwsbrief al ontvangen en blijf op de hoogte van onze blogs, ontwikkelingen in gedragsverandering en nieuwe opleidingen.

Wil jij ook op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gedragsverandering? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Maandelijks inspireren we je met effectief bewezen interventies, case studies over succesvolle projecten, praktische tips voor het werkveld en (nieuwe) wetenschappelijke kennis.

Je kunt je op elk moment weer afmelden. Wij gaan zorgvuldig met je e-mailadres om. Bekijk ook onze privacyverklaring.