Wetenschappelijke methode

Het Behavior Change Model

Als leidraad door onze opleidingen gebruiken we het Behavior Change Model. Dit procesmodel is ontwikkeld om stap voor stap tot een goede gedragsinterventie te komen: van doelgroeponderzoek en -analyse tot het meten van een effect. Of je nu burgers wilt aanzetten tot afval scheiden, geldzorgen wilt voorkomen bij risicogroepen of medewerkers van jouw organisatie wilt aansporen om meer feedback aan collega’s te vragen: het Behavior Change Model kun je in al deze gevallen inzetten om te onderzoeken wat je doelgroep nodig heeft en hoe je tot een effectieve interventie komt.

Dit praktische model is ontwikkeld door onze eigen hoofddocenten en wordt gebruikt in combinatie met het theoretische ACDR-model. Het BCM kan ook gebruikt worden in combinatie met andere verandermodellen zoals het CASI-model of het Behaviour Change Wheel.

We zijn geneigd om al snel naar een oplossing te zoeken voor ons probleem. Hoewel dit een heel begrijpelijk proces is, leidt dit niet altijd tot de meest effectieve verandering. Dit model leert je om via een vaste methode naar je gedragsvraagstuk te kijken en zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld de tijd neemt om je doelgedrag goed te formuleren en je ‘psychologisch landschap’ van je doelgroep volledig in kaart te brengen. Op deze manier weet je nog beter wat er bij je doelgroep speelt en welk doelgedrag je van ze verwacht. Alleen dan kun je tot een passende oplossing komen.

Wil je meer weten over ons wetenschappelijk model of over de inhoud van onze opleidingen? Neem gerust contact met ons op.

Ga naar: