Specialisatieopleiding Mobiliteit & Gedrag

In deze opleiding maken we de wetenschap van gedragsverandering toegankelijk voor (verkeers)professionals, die mobiliteitsvraagstukken evidence-based willen aanpakken.

Vlotte, veilige en duurzame mobiliteit betekent dat mensen zich vlot, veilig en duurzaam moeten gedragen in het verkeer. Menselijk gedrag is echter vaak irrationeel. Want veel mensen willen mogelijk wel vaker het openbaar vervoer pakken, schoner gaan autorijden of de spits mijden, maar doen het uiteindelijk niet. Met andere woorden: er zit een groot gat tussen onze intentie en ons uiteindelijke gedrag. Onbewuste drijfveren, zoals psychologische weerstanden en sociale motieven, hebben een enorme invloed op de slagingskans van een veranderpoging. Inzicht in deze (on)bewuste drijfveren van de mens is daarom essentieel voor structurele gedragsverandering bij mobiliteitsvraagstukken.

In de specialistische opleiding Mobiliteit & Gedrag vergaar je kennis over de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van gedragspsychologie en gedragsverandering, toegespitst op de praktijk van mobiliteit. Daarnaast leer je de vaardigheden om mobiliteitsgedrag met deze kennis te beïnvloeden. Na deze complete opleiding kun je jezelf profileren als gedragsexpert met als specialisatie Mobiliteit.

In de opleiding pakken we het groots aan. Leren welke technieken werken en welke niet is voor ons niet voldoende. Het doel is om mobiliteitsgedrag systematisch en effectief te leren herkennen en te veranderen. Deze ambacht heeft training nodig. Daarom ondersteunen we gedreven professionals bij het toepassen van gedragsverandering in de eigen werkomgeving.

In de opleiding behandelen we concrete vraagstukken, zoals:

 • Hoe motiveer je burgers om voor innovatieve en duurzame vervoersmiddelen te kiezen?
 • Hoe stimuleer je werkgevers om Mobility as a Service (MaaS) aan te bieden aan hun werknemers?
 • Hoe enthousiasmeer je leden van een gemeenschap om gebruik te maken van gedeelde vervoersmiddelen, zoals vanuit een mobiliteitshub?
 • Hoe zorg je ervoor dat verkeersdeelnemers hun smartphone niet gebruiken tijdens hun reis?

Specialisatieopleiding Mobiliteit & Gedrag

Voor wie
De opleiding is geschikt voor specialisten op het gebied van mobiliteit, en professionals die veel met het thema Mobiliteit te maken hebben. Professionals kunnen werkzaam zijn in zowel de private als de publieke sector. De focus ligt op bereikbaarheid, veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en innovatie in het verkeer.

Door wie?
De opleiding is een samenwerking tussen:

 • Behavior Change Academy is een onderwijsinstituut op het gebied van gedragspsychologie en helpt zowel professionals als organisaties om zelfredzaam te worden op het gebied van gedragsverandering.
 • Dijksterhuis & van Baaren is een spin-off van de Radboud Universiteit Nijmegen en helpt overheden en commerciële partijen om gedrag te begrijpen en veranderen.
 • &Morgen brengt beweging bij mobiliteits- en bereikbaarheidsvraagstukken van overheden. Het verbinden van mobiliteit en gedragsverandering is de essentie van hun aanpak.
 • Syndesmo brengt bedrijven in beweging op het gebied van mobiliteit, door een focus op winst voor de organisatie (zoals het vergroten van efficiëntie van beleid) én op winst voor de werknemers (zoals minder reistijd, meer beweging, minder stress en meer keuzevrijheid).

Wat levert het op om de specialisatieopleiding Mobiliteit & Gedrag te volgen?
Na het volgen van deze opleiding, zal je ervaren dat je:

 • inzicht hebt in het menselijk functioneren, de drijfveren en weerstanden rondom mobiliteitsvraagstukken;
 • in staat bent om deze inzichten te koppelen aan bijpassende beïnvloedingstechnieken;
 • op basis van deze fundamentele kennis en vaardigheden in staat bent om mobiliteitsgedrag in de praktijk op efficiënte en structurele wijze te veranderen;
 • jezelf kunt profileren als gedragsexpert met als specialisatie Mobiliteit;
 • deel uitmaakt van een netwerk van professionele gedragsveranderaars op het gebied van Mobiliteit.

 

Indeling opleiding
De opleiding bestaat uit vijf modules van één dag, verspreid over een periode van vijf maanden. Samen zorgen de modules ervoor dat je een complete toolbox bezit om na de opleiding met gedragsverandering aan de slag te blijven.

Modules:
1 | Gedrag begrijpen in de context van mobiliteit
2 | Inzicht verkrijgen in weerstanden, persoonlijke drijfveren en sociale motieven
3 | Beïnvloedingstechnieken en interventiestrategieën ontwerpen
4 | Draagvlak creëren binnen jouw organisatie
5 | Eindpresentaties en intervisie

Mentorschap
Naast de colleges verzorgd door de (gast)docenten, krijgt iedere deelnemer gedurende de opleiding persoonlijke begeleiding van een ervaren gedragspsycholoog.

 

Praktische informatie

Data 
Dag 1: dinsdag 19 november 2019
Dag 2: dinsdag 10 december 2019
Dag 3: dinsdag 7 januari 2020
Dag 4: dinsdag 11 februari 2020
Dag 5: dinsdag 3 maart 2020

Locatie wordt nader bekend gemaakt. De opleiding zal plaatsvinden bij Landgoed de Horst in Driebergen.

Investering
De kosten van de opleiding bedragen €3.940 (vrijgesteld van BTW). Deze kosten
zijn inclusief boekenpakket en catering.

Studielast
Per module besteed je naast de lessen zo’n 5 tot 10 uur aan het bestuderen van literatuur en jouw persoonlijke casus.

Minimum aantal deelnemers
De opleiding biedt doorgang bij minimaal 20 deelnemers.

Alumni van Behavior Change Academy werken onder andere bij:

“Inspirerende reis door het landschap van gedragsverandering waarbij je de kennis steeds in stukjes tot je neemt en uitvoert. Ik heb meer geleerd over het praktisch toepassen van psychologische kennis dan tijdens mijn studie psychologie jaren geleden!” – Alumnus

Onze docenten

Drs. Ruud van Breda

Hoofddocent

Gedragswetenschapper en Themacoördinator Mobiliteit bij Dijksterhuis & van Baaren. Ruud is gespecialiseerd in mobiliteitsgedrag en draagt als onderzoeker,
adviseur en spreker bij aan verschillende mobiliteitsvraagstukken in Nederland.

Drs. Ruud de Groot

Hoofddocent

Partner bij &Morgen en Syndesmo. Ruud is gespecialiseerd in het ontwarren van complexe vraagstukken op het gebied van mobiliteit binnen het bedrijfsleven en bij overheden. Daarnaast spreekt hij regelmatig bij events en masterclasses over het thema.

Drs. Anouk Visser

Hoofddocent

Gedragswetenschapper bij Behavior Change Group en docent & mentor bij de Postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar. Anouk is gespecialiseerd in het opleiden van professionals op het gebied van gedragsverandering en gedragspsychologie.

Prof. Dr. Rick van Baaren

Gastdocent

Hoogleraar Gedrag & maatschappij en oprichter master Gedragsverandering Radboud Universiteit Nijmegen. Oprichter van Dijksterhuis & Baaren en Behavior Change Group.

Dr. Mattheis van Leeuwen

Gastdocent

Universitair docent gedragsbeïnvloeding en auteur van Hidden Persuasion. Coördinator master Gedragsverandering Radboud Universiteit Nijmegen en oprichter van Behavior Change Group.

Drs. Annemieke Stoppelenburg

Gastdocent

Partner en organisatie- en veranderexpert bij &Morgen en Syndesmo. Associate van Sioo.

Lees meer over onze specialisatieopleiding

Vraag hieronder de brochure aan en ontvang deze in je mailbox.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanmelden of meer weten over onze opleiding?

*Je kunt je nu inschrijven voor de lichting in 2019