Wat is de toegevoegde waarde van een
opleiding over gedragsverandering?​

Gedragsverandering is het evidence-based doorgronden en veranderen van menselijk gedrag, gebaseerd op inzichten vanuit de gedragspsychologie.

Waarom verdiepen in menselijk gedrag?
Het vakgebied van gedragsverandering heeft de laatste jaren in rap tempo aan populariteit gewonnen. Dat is niet zo gek: gedrag is overal. En pas als je weet hoe gedrag tot stand komt, kun je het langdurig veranderen. Of je nou automobilisten de spits wilt laten mijden, inwoners van een gemeente wilt stimuleren tot duurzame maatregelen, een organisatieverandering wilt doorvoeren of een communicatiestrategie wilt opzetten: je zult mensen op de juiste manier in beweging moeten krijgen. Kennis over menselijk gedrag biedt cruciale inzichten om tot effectieve oplossingen te komen.

Steeds meer organisaties en professionals, zowel binnen het publieke als commerciële domein, willen dan ook leren over belangrijke menselijke drijfveren en weerstanden, en hoe je mensen op een wetenschappelijk gefundeerde manier tot het gewenste gedrag beweegt.

Wat levert een opleiding over gedragsverandering op? Gedragsverandering is geen quick fix: er spelen vele, complexe factoren mee die bepalen hoe menselijk gedrag tot stand komt. We gaan verder dan nudging en leren deelnemers een efficiënte, evidence-based werkwijze aan, waardoor ze in staat zijn in elke (werk)situatie op maat gemaakte interventies te ontwikkelen. Hierdoor vergroten ze de kans om complexe, langetermijndoelstellingen te behalen. Ook leren deelnemers onze opleidingen om zichzelf te profileren als gedragsexpert en an deren te helpen met hun kennis. Hierdoor creëren ze meerwaarde voor hun werkgever en huidige organisatie, en voor zichzelf in hun verdere loopbaan.
Tijdens de Postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar geven we deelnemers de kennis en kunde om duurzame gedragsverandering binnen hun werkveld te realiseren. We behandelen belangrijke, invloedrijke (sociaal psychologische) theorieën, methoden en technieken voor het veranderen van gedrag. Gedurende de opleiding doorlopen de cursisten het Behavior Change Model: een wetenschappelijk gevalideerd model om systematisch en langdurig gedrag te veranderen. Dit doen ze met hun eigen casus, bijvoorbeeld een onderzoeksvraag die relevant is voor hun huidige werk. Hierdoor kunnen ze de opgedane kennis direct toepassen in de praktijk.

Benieuwd naar ervaringsverhalen van onze alumni?
Kijk op onze nieuwspagina voor diverse casestudies over de toepassing van gedragsverandering binnen het publieke en commerciële domein.

Tamara Mom
De Volksbank

“Vanuit het Gedragslab bij de Volksbank werken we met al langer met de gedragsexperts van Behavior Change Group samen. Ik had al een aantal interventies samen met jullie mogen doen en was enthousiast. Een alternatief heb ik niet eens overwogen.”

Tessa Falke
Provincie Noord Holland

“Omdat het je echt verder helpt met niet alleen het snappen van menselijk gedrag, maar ook het leren hoe je van een vage, brede vraag naar een concrete analyse van gedrag komt en daarvoor een interventie kunt ontwerpen.”

Kitty van Wijk
Voedingscentrum

“Als iemand op zoek is naar een gedegen theoretische basis zonder psychologie te studeren en naar handvatten voor gedragsverandering, dan biedt deze opleiding dat. Ook biedt deze opleiding een potentieel netwerk van gedragsveranderaars, wat leuk en interessant is.”

Benieuwd naar wat een opleiding over gedragsverandering jouw organisatie kan opleveren?
Wil je binnen jouw organisatie graag best practices delen om te laten zien wat de toepassing van gedragsverandering concreet kan opleveren? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

Lees meer over onze Postacademische opleiding tot Gedragsveranderaar