Drs. Ruud van Breda over de specialisatieopleiding Mobiliteit & Gedrag

In november start onze specialisatieopleiding Mobiliteit & Gedrag. In deze opleiding leer je de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van (mobiliteits)gedrag én vaardigheden om mobiliteitsgedrag te beïnvloeden.

Waarom zou je deze opleiding volgen? Wat is er zo interessant aan mobiliteit en waarom is kennis over gedragsverandering essentieel bij mobiliteitsvraagstukken? We vragen het drs. Ruud van Breda, domeinmanager Mobiliteit bij D&B en hoofddocent van deze opleiding.

1. Je hebt psychologie en gedragsverandering gestudeerd, een heel breed vakgebied. Wat heeft je ertoe gezet om je te specialiseren in mobiliteit?

Mobiliteit raakt bijna alle belangrijke maatschappelijke thema’s, denk aan het klimaat en milieu, onze veiligheid, de economie en een fijne leefomgeving. Gedragsverandering is cruciaal als we vooruitgang willen boeken in de wereld van mobiliteit. Ik merk bij D&B dat er veel aandacht is voor gedragsverandering in het werkveld van mobiliteit, maar dat de kennis en kunde om hier echt mee aan de slag te gaan nog vaak ontbreekt. Ik ben me gaan specialiseren in mobiliteit omdat ik geloof dat we met onze aanpak een enorme impact kunnen maken in dit domein.

2. Wat doe je precies als domeinmanager mobiliteit bij D&B?

Domein Mobiliteit is altijd een van de grootste domeinen van D&B geweest. Inmiddels hebben we een Team Mobiliteit van 7 gedragspsychologen die zich specialiseren in Gedrag & Mobiliteit. Ik ben verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van dit domein. Ik houd in de gaten wat er in het domein gebeurt, ondersteun het team, onderhoud contact met ons netwerk en denk na over de toekomst van ons werkveld. Om mijn werk goed te kunnen doen geloof ik overigens dat het essentieel is om zelf met de voeten in de klei te staan; ik ben en blijf daarom zelf ook actief in opdrachten.

3. Waar ben je het meest trots op qua mobiliteitsprojecten die je hebt uitgevoerd?

Ik word blij van concrete projecten, waarbij we tot tastbare interventies komen en daadwerkelijk gedragsverandering in de praktijk kunnen zien. We kunnen in veel projecten bijvoorbeeld letterlijk observeren dat onze interventies ervoor zorgen dat mensen een app gebruiken om duurzamer te reizen, uit de auto en op de fiets stappen, hun fietsverlichting gebruiken of zonder afleiding van de smartphone aan het verkeer deelnemen. We kunnen onze impact voelen door effectmetingen en positieve evaluaties van de eindgebruikers, en dat maakt ons en onze opdrachtgevers trots!


Interventie van D&B in Rotterdam, ter bevordering van het stoppen voor rood licht door fietsers.

4. Het nut van het inzetten van kennis over gedragsverandering bij mobiliteitsvraagstukken wordt steeds meer onderkend, ook door de Nederlandse overheid bijvoorbeeld. Wat is het belang van gedragsverandering bij mobiliteitsvraagstukken volgens jou?

Gedragsverandering is het doel. Immers; uiteindelijk zijn het mensen die ervoor kiezen om op een bepaalde manier van A naar B te reizen. Het is daarom voor mij evident dat kennis over menselijk gedrag en gedragsverandering nuttig en zelfs noodzakelijk is om vooruitgang te boeken. De sleutel is om niet meteen oplossingen te verzinnen die intuïtief kansrijk lijken, maar om eerst te begrijpen welke behoeften en drijfveren mensen en organisaties hebben, waar de gemeenschappelijke deler zit met maatschappelijke opgaven, en hoe we op basis van deze inzichten tot kansrijke oplossingen kunnen komen. In essentie bieden wij dan ook een praktisch-wetenschappelijke werkwijze om tot gedragsverandering te komen. Wij brengen de juiste methoden en kennis over menselijk gedrag in, maar de expertise van onze opdrachtgevers (en die van de deelnemers in de opleiding) is vaak minstens zo belangrijk.

5. Waarom zou iemand die actief is in de mobiliteitswereld de opleiding Mobiliteit & Gedrag moeten volgen?

De opleiding Mobiliteit & Gedrag inspireert enorm en helpt om vanuit een ander perspectief naar de praktijk van mobiliteit te kijken. Je leert hoe je van een gedragsprobleem een kans maakt, welke drijfveren ten grondslag liggen aan gedrag en hoe je een kansrijke interventie vormgeeft en evalueert.

 

Meer weten over de opleiding Mobiliteit & Gedrag? Lees hier meer en vraag de brochure aan. 

 

Wil jij ook op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gedragsverandering? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Maandelijks inspireren we je met effectief bewezen interventies, case studies over succesvolle projecten, praktische tips voor het werkveld en (nieuwe) wetenschappelijke kennis.