Behavior Change Academy is onderdeel van de Behavior Change Group

Email: secretariaat@gedragsveranderaar.nl
Tel: +31 (0)  24 202 2452
Adres: Tweede Walstraat 2, 6511 LV Nijmegen

Persoonlijke begeleiding

Zet onze gedragsexperts in om je te helpen met inhoudelijke vragen en bij het formuleren en behalen van ontwikkeldoelen.

Behavior Change Tool

De Behavior Change Tool helpt mensen en organisaties met het doorlopen van de eerste stappen van een gedragsveranderingstraject.

Alumni event 2022 Behavior Change Academy

Behavior Change Alumni

Word onderdeel van ons alumni-netwerk en blijf op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van gedragsverandering.

Blogs

Ontdek blogs over effectieve interventies, praktische tips en wetenschappelijke inzichten.

Webinars

Maak kennis met de wereld van gedragsverandering en ontdek onze live webinars.

Spreekuur

Ontvang een uur gratis advies van onze gedragsexpert over jouw verandervraagstukken.

Alumni aan het woord

Lees meer over de persoonlijke ervaringen en professionele successen van onze alumni.

Door deze denkfout schat je het risico op een coronabesmetting verkeerd in: availability bias

Waarom onder-of overschatten we de risico’s van het coronavirus? En waarom geloven mensen in ‘complotten’? In deze blogreeks beantwoorden we deze vragen. Dit doen we aan de hand van cognitieve biases. De term cognitieve bias werd in de jaren ’70 voor het eerst geïntroduceerd door Amos Tversky en Daniel Kahneman. Een cognitieve bias is een systematische denkfout die optreedt wanneer mensen informatie om zich heen verwerken en interpreteren. We gebruiken daarvoor mentale shortcuts om tijd en energie te besparen en creëren daarmee een eigen, subjectieve realiteit. Dit gebeurt vooral in situaties met een gebrek aan zekerheid, zoals aan de orde is bij de coronacrisis. Vandaag bespreken we: de availability bias.

Wat is het?
Door de availability bias overschatten we de waarschijnlijkheid van gebeurtenissen wanneer we iets makkelijker kunnen herinneren. We maken hierbij een onjuiste inschatting van de kans dat bepaalde gebeurtenissen kunnen voorkomen. Deze inschatting ontstaat vanuit onze behoefte aan energiebehoud. Als mensen zijn we geneigd om zo min mogelijk energie te verbruiken. Dit is dan ook de reden dat we zo’n shortcut gebruiken, om ons van informatie te voorzien. Iets dat je vaker hoort of meemaakt, komt in jouw ogen vaker voor.

Hoe werkt het?
Een klassiek voorbeeld van deze bias is de angst voor een vliegtuigongeluk. Ondanks dat de kans op een auto-ongeluk vele malen groter is, komen ongelukken met vliegtuigen vrijwel altijd in het nieuws waardoor ze gemakkelijker beschikbaar zijn in het geheugen. We denken daardoor dat de kans groter is dat we een vliegtuigongeluk meemaken. Met de coronacrisis werkt het ook zo. Ik bleek zelf toch best gevoelig te zijn voor deze bias. Zodra er een besmetting was onder bijvoorbeeld vrienden, schatte ik het risico om corona te krijgen veel hoger in. Wanneer de cijfers hoog bleven, maar mijn niemand in mijn omgeving besmet was, dacht ik dat het allemaal wel meeviel. ‘Niemand die ik ken heeft het, dus het valt wel mee’.

De oplossing
De availability bias zorgt ervoor dat niet alles is zoals het lijkt. Het feit dat iets in het nieuws komt, zoals bijvoorbeeld een vliegtuigongeluk, geeft aan dat het nieuwswaardig is en dus eigenlijk helemaal niet zo vaak voorkomt. Hierbij geldt eigenlijk: meten is weten. Wil je echt weten hoe groot de kans is dat je vliegtuig neerstort? Kijk dan eens naar cijfers en pak je rekenmachine erbij. Je zult zien dat de kans vaak veel kleiner is dan je denkt. Dit geldt bijvoorbeeld ook zo met de kans op besmetting, maar ook de kans dat je complicaties krijgt na een vaccinatie. Alle gevallen waarbij iets merkwaardigs gebeurt, worden uitgelicht in het nieuws en daardoor blijft dat veel mensen bij. Probeer dus verder te kijken dan alleen de verhalen die je in je omgeving of op het nieuws hoort. En tot slot; kritisch denken is key. Gebruik altijd je eigen kritische verstand en ga op onderzoek uit.

Onze andere blogs kunnen je daarbij helpen. Op de hoogte blijven? Schrijf je hierin voor de nieuwsbrief! Of scroll naar beneden.

Opleidingsoverzicht

Verbreed je kennis met onze gespecialiseerde opleidingen in gedragsverandering. Bekijk het complete aanbod en vind de opleiding die bij jou past.

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij meer dan 10.000 mensen die onze nieuwsbrief al ontvangen en blijf op de hoogte van onze blogs, ontwikkelingen in gedragsverandering en nieuwe opleidingen.

Wil jij ook op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gedragsverandering? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Maandelijks inspireren we je met effectief bewezen interventies, case studies over succesvolle projecten, praktische tips voor het werkveld en (nieuwe) wetenschappelijke kennis.

Je kunt je op elk moment weer afmelden. Wij gaan zorgvuldig met je e-mailadres om. Bekijk ook onze privacyverklaring.