Gezondheidsgedrag beïnvloeden met gedragskennis

Gezondheidsgedrag bevorderen is complex. Of je nu alcohol- of tabaksgebruik onder jongeren wil voorkomen, valpreventie bij ouderen wil stimuleren of je bezighoudt met de fysieke of mentale gezondheid van inwoners, je loopt ongetwijfeld tegen drempels aan in het proces. 

Bekijk de webinar terug

Wat leer je in deze webinar?

Een doelgroep die “gewoon niet lijkt te willen”. Belangrijke stakeholders die met hun hakken in het zand staan. Of een obesogene omgeving waar niet tegenop te boksen lijkt. Allemaal obstakels, waar je tegenaan kunt lopen als jij je (in je werk) inzet voor gezondheidsbevordering. Pas als je beter weet wáárom jouw doelgroep (en stakeholders) doen wat ze doen, kun je jouw beleid, interventies of campagnes zo inrichten dat ze ook echt zorgen voor lange termijnverandering. 

Tijdens dit webinar laat drs. Sabine Jansen je zien dat wij als mens continu beïnvloed worden door onbewuste processen, emoties, onze (sociale) omgeving en dat wij niet zo rationeel zijn als we denken. In een rap tempo legt ze belangrijke elementen en theorieën van de psychologie van gezondheidsgedrag uit, en laat ze met veel sprekende voorbeelden zien hoe je deze inzichten inzet om gedrag te veranderen. Ze vertaalt wetenschappelijke kennis naar handvatten die je toe kunt passen in jouw werkpraktijk en geeft je inspiratie om direct met de nieuwe gedragsinzichten aan de slag te gaan. 

Voor wie?

Voor iedereen die meer wil weten van gezondheidsgedrag!

Maar extra interessant als jij als professional (beleidsmedewerker, communicatiemedewerker, onderzoeker, adviseur, programma- of projectmanager), bijvoorbeeld binnen de overheid, kennisinstituut, zorginstelling of stichting bezig met:

  • Gezondheidsbevordering;
  • Gezondheidspreventie;
  • Gezondheidsverschillen verkleinen;
  • Gezondheidsvaardigheden vergroten;
  • Het stimuleren van een gezonde leefomgeving.

Wat levert het op?

Na het zien van dit webinar…

  • heb je meer inzicht in menselijke drijfveren en gezondheidsgedrag;
  • ken je een aantal sociaalpsychologische technieken om jouw doelgroep effectief in beweging te krijgen; 
  • heb je handvatten om de nieuwe inzichten direct in de praktijk te brengen.

Docent

drs. Sabine Jansen

Sabine, gespecialiseerd in Health Promotion Psychology, is gedreven door haar passie voor gedragsverandering. Bij BCG begon ze haar carrière met de ambitie om een gezondheidsdomein te ontwikkelen, overtuigd dat gedragsverandering cruciaal is voor het vormgeven van effectief beleid en interventies. Ze heeft het domein Gezondheid, Zorg en Welzijn opgezet en leidde succesvol meerdere gedragstrajecten. Haar werk omvat het ontwikkelen van een landelijke waarschuwingstekst voor gokreclames, leidinggeven aan gedragsonderzoeken tijdens corona-pilotreizen, adviseren over vitaliteit in organisaties en het inspireren van ziekenhuizen en zorginstellingen om gedragskennis toe te passen. Met haar opleiding streeft Sabine ernaar om professionals te empoweren in het toepassen van gedragskennis binnen gezondheidsgedrag.

Heb je vragen over de webinar?

Neem contact op met Sabine Jansen: sabine@gedragsverandering.nl 

Voor deze webinar werken we samen met Dijksterhuis & Van Baaren.  

Op zoek naar meer inspiratie?

Sluit je aan bij meer dan 10.000 mensen die onze nieuwsbrief al ontvangen en blijf op de hoogte van de nieuwste blogs, webinars, ontwikkelingen in gedragsverandering en onze nieuwste opleidingen.