Behavior Change Alumni Event

Datum

31 mei 2024
vanaf 10:00 uur tot 18:00 uur

Locatie

Vergader- en Conferentiecentrum Soeterbeeck, Elleboogstraat 2, 5352 LP Deursen-Dennenburg

Het is zover! Het Behavior Change Alumni Event 2024. Het hele team van Behavior Change Academy is ontzettend blij om dit weer voor jullie te mogen organiseren en heeft de handen ineen geslagen om een mooi programma te ontwikkelen. Je bent van harte uitgenodigd voor deze dag vol inspiratie en verbondenheid! En je ziet het goed, we hebben een andere locatie.

Onze collega’s van Conferentiecentrum Soeterbeeck openen dit jaar hun deuren om ons op deze feestelijke dag te verwelkomen. Dat belooft sessies en wandelen midden in de natuur, een heerlijke lunch en een hoop gezelligheid.

Wat gaan we doen?

We starten met een inspirerende keynote van prof. dr. Rick van Baaren en dr. Mattheis van Leeuwen over de wetenschap van hoe je mensen raakt. Daarna volg je twee uit vijf interactieve deelsessies, hieronder beschreven, die aansluiten bij jouw interesses. (Je voorkeur kun je doorgeven na aankoop van je ticket.) We sluiten af met een feestelijke netwerkbijeenkomst waarbij je de kans krijgt om vakgenoten en ons als organisatie beter te leren kennen, onder genot van een drankje.

Programma

10:00 – 11:00 uurInloop met koffie & thee
11:00 – 11:30 uurWelkomst keynote: De kracht van het raken
11:45 – 12:45 uurEerste ronde deelsessies
12:45 – 13:45 uurLunch
13:45 – 14:45 uurTweede ronde deelsessies
14:45 – 15:15 uurKoffiepauze
15:30 – 16:30 uurFeestelijke afsluiting
16:30 uurBorrel (inbegrepen in de prijs)

Keynotes

Kunst van het raken
- prof. dr. Rick van Baaren & dr. Mattheis van Leeuwen

Docenten prof. dr. Rick van Baaren en dr. Mattheis van Leeuwen trappen de dag officieel af met een keynote over de wetenschap van het raken. Normaliter richt gedragsverandering zich op verandering door middel van kleine stapjes. Deze beproefde methode werkt goed om gedrag te veranderen, maar vraagt vaak een lange adem. Er zijn ook veranderingen bekend waarbij mensen in zeer korte tijd oud gedrag laten vallen en vervangen door compleet nieuw gedrag. Hoe werken deze veranderingen en hoe kun je hier zelf op sturen?

Deelsessies

Je kunt je na aankoop van een ticket aanmelden voor twee van de vijf deelsessies.

Netwerkanalyse
- door drs. Dominik Simler

Begrijpen hoe gedrag zich onder mensen verspreidt, is een verwaarloosd gebied in de wereld van gedragsverandering. Vaak houden we bij onze verandertrajecten geen rekening met de dynamiek van groepen en de complexe interacties tussen mensen. Wie zijn de invloedrijke spelers in onze doelgroepen? En hoe interacteren onze interventies met hun gedrag? Voor deze deelsessie combineren we bekende theorieën met nieuwe onderzoeken en methodes. We kijken vooruit naar hoe we gedragsverandering in een dynamisch systeem kunnen begrijpen, kunnen voorspellen, en de impact van onze trajecten kunnen verbeteren.

Strategische keuzes maken bij waterbesparing
- door drs. Stijn de Vries

Een grote veranderopgave zoals waterbesparing vergt vele verschillende gedragsveranderingen. Hoe maak je onderbouwde keuzes op welk doelgedrag je wanneer inzet? Tijdens deze sessie nemen we aanwezigen mee in een kwantitatieve analyse die we samen met Vitens uitvoerden. We laten de gevonden ‘gedragsladder’ voor waterbesparing zien en illustreren met concrete voorbeelden hoe je hier voordeel uithaalt in je veranderstrategie. Laat je inspireren!

Gedragsverandering neerzetten in je organisatie
- door drs. Timo Jansen

Uit ervaring weten we dat het lastig kan zijn om gedragsverandering te borgen in je organisatie. Soms is het enthousiasme van jou of je team niet genoeg. Hoe krijg je anderen mee? Welke stappen moet je zetten om te zorgen dat je aan de slag kan? Tijdens de slotdag van de opleiding introduceerden we al het maturatiemodel. Tijdens deze sessie duiken we daar verder op in. Hoe kan het model je helpen om een gedragsteam neer te zetten? Waar sta je nu en wat is er nodig? Op basis van zes pijlers kun je bepalen waar er nog terrein te winnen is en wat de volgende stappen zijn om te zorgen dat je aan de slag kan met gedragsverandering. We laten ook zien hoe we het maturatiemodel zelf hebben toegepast in de praktijk.

Beleid begint bij gedrag
- door drs. Kaj Bots

Ongeacht het thema waarop je je richt, dient de integratie van gedragsinzichten een integraal onderdeel te zijn van beleidsontwikkeling. Hoewel gedragsinzichten natuurlijk kunnen worden ingezet om processen en communicatie te optimaliseren, zijn wij van mening dat de impact op beleidsontwikkeling nog aanzienlijk kan worden vergroot. Het meenemen van gedragskennis in het beleidsvormingsproces vergroot aantoonbaar de kans op het succesvol bereiken van beleidsdoelstellingen.

In eerdere beleidstrajecten hebben wij een actieve rol gespeeld, waarbij we vanaf het begin betrokken waren om vanuit het gedragsperspectief mee te kijken. Tijdens deze sessie nemen wij je graag mee in de cruciale rol die gedrag speelt bij de ontwikkeling en evaluatie van nieuw beleid. In deze sessie presenteren we een ontwikkelde ‘gedragstoets’ voor beleid en leggen we uit hoe deze toets effectief kan worden geïmplementeerd binnen je werk.

Interview Bob van Dam over gedragsstrategie in marketing en campagnes

18 ACDR tips om je analyse te versnellen
- door drs. Bob van Dam

In de weerbarstige praktijk begrijpen we dat er momenten zijn waarop snel schakelen een absolute noodzaak is. Omdat een uitgebreide gedragsanalyse niet altijd praktisch haalbaar is, maar absoluut van belang is voor een effectieve gedragsinterventie, bieden wij een oplossing. Ontdek de 18 ACDR-tips van drs. Bob van Dam, een methode waarmee je zelfs in korte tijd een gedragsanalyse van je doelgroep kunt uitvoeren, zodat je strategie, communicatieplan of beleid gebaseerd is op gedragsinzichten.

Ticketverkoop

Je bent van harte welkom op het alumni event op vrijdag 31 mei in Vergader- en Conferenctiecentrum Soeterbeeck. Koop hieronder jouw ticket.