Behavior Change Alumni Event

Het is weer zover! Het Behavior Change Alumni Event 2023. Het hele team van Behavior Change Academy is ontzettend blij om dit weer voor jullie te mogen organiseren en heeft de handen ineen geslagen om een mooi programma te ontwikkelen. Je bent van harte uitgenodigd voor deze dag vol inspiratie en gezelligheid!

Datum: 09 juni 2023, vanaf 09:30 t/m 18:00 uur
Locatie: Concertgebouw de Vereeniging, Keizer Karelplein 2D in Nijmegen

Programma

09:00 –  09:30 uurInloop met koffie & thee
09:30 – 10:15 uurReünie met je lichting
10:30 – 11:15 uurKeynote Rick en Mattheis verdieping over waarden & gedrag
11:30 – 12:30 uurThematafels: Waar wil jij met andere gedragsveranderaars over in gesprek?
12:30 – 13:15 uurLunch
13:30 – 14:30 uur

Eerste ronde deelsessies. Je kunt kiezen uit:

Hoe kies je het meest kansrijke doelgedrag voor je doelgroep?
– Brainstormen met Behavior Change Talents
Doelen stellen in gezondheidsgedrag
Hoe geef je leiding aan verandering?
Hoe ga je om met ethische dilemma’s binnen gedragsverandering?

14:30 – 14:45 uurKoffiepauze
14:45 – 15:45 uur

Tweede ronde deelsessies. Je kunt kiezen uit:

Hoe kies je het meest kansrijke doelgedrag voor je doelgroep?
Brainstormen met Behavior Change Talents
Doelen stellen in gezondheidsgedrag
– Hoe geef je leiding aan verandering?
Hoe ga je om met ethische dilemma’s binnen gedragsverandering?

15:45 – 16:00 uurKoffiepauze
16:00 – 17:00 uurAfsluitende keynote – Inspiratielezing door Lammert Kamphuis
17:00 uurBorrel (in de prijs inbegrepen)

Keynotes

Verdieping over waarden en gedrag
- Rick van Baaren & Mattheis van Leeuwen

Docenten Prof. dr. Rick van Baaren en dr. Mattheis van Leeuwen zullen de dag officieel aftrappen met een verdieping op het onderwerp waarden en gedrag.

Filosofie voor weergaloze gedragsverandering
- door Lammert Kamphuis

Filosoferen is een training in perspectivistische lenigheid. Het daagt je uit om vanuit verschillende hoeken naar hetzelfde te kijken. Hoe kan dit anders leren kijken bijdragen aan gedragsverandering? Tijdens deze lezing neemt filosoof Lammert Kamphuis je mee langs enkele tips uit de filosofiegeschiedenis. Hij introduceert het concept ’transitiewoede’. Hij nodigt je uit de mens meer als spelend wezen te zien. En hij raad je aan om op een nieuwe manier met tijd om te gaan. Laat je verrassen door deze toegankelijke manier van filosoferen en pas de concrete adviezen toe in je werk.

Deelsessies

Je kunt je na aankoop van een ticket aanmelden voor twee van de vijf deelsessies.

Hoe geef je leiding aan verandering? (Interactieve workshop)
- door Gert Slob

Samen met Gert Slob duik je in de wereld van organisatieverandering. Deze workshop heeft de vorm van een ‘Ask me anything’-sessie. Of het nu gaat om cultuurverandering, leiderschap of iets anders, Gert staat klaar om al jullie vragen te beantwoorden over dit thema. Deelnemers hebben de mogelijkheid om onderwerpen aan te dragen en kiezen als groep waar ze graag meer over willen weten. Gert zal de gekozen thema’s bespreken en daarbij zijn nieuwste inzichten en ideeën over dit onderwerp delen.

Hoe kies je het meest kansrijke doelgedrag voor je doelgroep?
- door Dominik Simler

Wil je effectieve gedragsverandering realiseren? Dan is het kiezen van het juiste doelgedrag essentieel. Maar hoe kies je de meest kansrijke doelgedragingen en vermijd je gedragingen die niet haalbaar zijn? In deze sessie leer je hoe Campbell’s paradigma en een innovatieve methode voor gedragsonderzoek je kunnen helpen bij het maken van deze keuze. We duiken samen de theorie in en bespreken concrete voorbeelden uit de praktijk. Laat je inspireren en krijg een nieuwe blik op gedragsverandering!

Doelen stellen in gezondheidsgedrag
- door Dané Mulder

Vond jij het ook zo frustrerend dat je je doelgedrag zo klein en concreet moest maken tijdens de opleiding? Dat vroegen we natuurlijk niet voor niks: het opstellen van specifieke, concrete doelen en handelingsperspectieven (bijvoorbeeld, “pak de trap in plaats van de lift”) is meestal veel effectiever dan het communiceren van hogere, abstracte doelen (bijvoorbeeld “gezond worden”) in het stimuleren van gezondheidsgedrag. Toch kan het werken met hogere doelen ook veel doen in het (letterlijk en figuurlijk) in beweging krijgen van je doelgroep. In deze sessie nemen we je daarom mee in de vaak onderbelichte goal hierarchy theory en laten we je zien hoe je je doelgroep beter kunt stimuleren om gezond gedrag te vertonen.

Hoe ga je om met ethische dilemma’s binnen gedragsverandering?
- door Chantal van der Leest (NIP)

Soms heeft gedragsbeïnvloeding een averechts effect. Vrijwel altijd treden er neveneffecten op. Hoe ga je daarmee om? En hoe bepaal je wat ‘goed’ is? Gedragsbeïnvloeding is complex, met het risico dat het schadelijk is voor mensen en onze maatschappij. De sectie Sociale en Economische Psychologie (SEP) heeft principes ontwikkeld voor ethisch en integer handelen bij gedragsbeïnvloeding. Deze principes verkleinen de kans dat jij onethisch handelt, of (onbedoeld) negatieve mentale en gedragseffecten veroorzaakt. Chantal van der Leest vertelt je alles over deze principes, maar gaat ook graag met je in gesprek over casussen uit je eigen werkpraktijk.

Brainstormen met Behavior Change Talents
- door Melanie, Thom, Daantje, Lineke, Janneke, Jelle, Daan, Anne, Paul, Femke, Maritt & Rona

Als alumnus van de Behavior Change Academy ben je vaak een pionier in je eigen organisatie en dat brengt soms obstakels en vraagstukken met zich mee. Dat wekt de behoefte om met gelijkgestemden te kunnen sparren over je eigen gedragsvraagstukken. Tijdens deze brainstorm ga je in kleine groepen jouw vraagstuk en dat van je groepsgenoten bespreken. Daarnaast sluiten er collega’s van Behavior Change Talents aan. Zij denken graag met je mee.

Ticketverkoop

Je bent van harte welkom op het alumni event op vrijdag 9 juni in het Concertgebouw De Vereeniging. Koop hieronder jouw ticket

Let op: Vergeet je niet direct aan te melden voor de deelsessies. Na het kopen van je ticket kom je op de bedanktpagina terecht. Hier kun je de link vinden die naar het aanmeldformulier van de deelsessies leidt. Deze link kun je eveneens terugvinden in de bevestigingsmail.