Behavior Change Alumni Event

Het is eindelijk zover, het Behavior Change Alumni Event! Na twee jaar mogen we weer samenkomen en ons onderdompelen in nieuwe gedragskennis. Het hele team van Behavior Change Academy is ontzettend blij om dit voor jullie te mogen organiseren en heeft de handen ineen geslagen om een mooi programma te ontwikkelen. Je bent van harte uitgenodigd voor deze dag vol inspiratie en gezelligheid!

Datum: 10 juni 2022, vanaf 11:30 t/m 18:00 uur
Locatie: Concertgebouw de Vereeniging, Keizer Karelplein 2D in Nijmegen

Programma

11:30 –  12:00 uurInloop
12:00 – 12:45 uurOpening + keynote door Stijn de Vries & Rick van Baaren
– Wetenschappelijke update Gedragsverandering & Introductie nieuwe tool
12:45 – 13:30 uurLunch (in de prijs inbegrepen)
13:30 – 14:30 uurEerste ronde deelsessies. Je kunt kiezen uit:
– Hoe kom je erachter of het beleid goed aansluit bij het alledaagse gedrag van mensen?
– Hoe krijg je je doelgroepen mee in de energietransitie?
– Hoe krijg je mensen in beweging op basis van gedragswetenschap?
– Hoe geef je leiding aan verandering?
14:30 – 14:45 uurKoffiepauze
14:45 – 15:45 uurTweede ronde deelsessies. Je kunt kiezen uit:
– Hoe kom je erachter of het beleid goed aansluit bij het alledaagse gedrag van mensen?
– Hoe krijg je je doelgroepen mee in de energietransitie?
– Hoe krijg je mensen in beweging op basis van gedragswetenschap?
– Hoe geef je leiding aan verandering?
15:45 – 16:00 uurKoffiepauze
16:00 – 17:00 uurAfsluitende keynote 
– Inspiratielezing door Jacky van der Goor
17:00 uurBorrel (in de prijs inbegrepen)

Keynotes

Wetenschappelijke update & introductie nieuwe tool
- door Stijn de Vries & Rick van Baaren

Docenten Prof. Dr. Rick van Baaren en Drs. Stijn de Vries zullen de middag aftrappen met een dosis nieuwe wetenschappelijke kennis op het gebied van gedragsverandering. Tevens zullen ze een nieuw ontwikkelde tool met je delen.

Inspiratielezing
- door Jacky van der Goor

In deze bijzondere lezing staat één vraag centraal: ‘Stel, dat je uit je hele leven maar één herinnering mee mag nemen naar de eeuwigheid, welke kies je dan?’ Laat je verrassen over het effect van deze krachtige zin!

Deelsessies

Je kunt je na aankoop van een ticket aanmelden voor twee van de vier deelsessies.

Hoe kom je erachter of het beleid goed aansluit bij het alledaagse gedrag van mensen?
- door Kaj Bots & Martijn Pijs

Er zijn tal van voorbeelden waarin beleid voor de burger anders uitpakt dan van tevoren bedacht. Het is dan ook de vraag hoe je de doenlijkheid van nieuw of bestaand beleid achterhaalt. Oftewel, hoe kom je erachter of het beleid goed aansluit bij het alledaagse gedrag van mensen? En hoe maak je dit beleid vervolgens doenlijker? Met deze vragen gaan wij (en jullie) aan de slag in de sessie over doenvermogen en beleid.

Hoe krijg je je doelgroepen mee in de energietransitie?
- door Kyron Olmeijer

De energietransitie gaat over gedrag. Vanuit dat startpunt pogen we in deze deelsessie antwoorden te formuleren op de vragen: 1) waarom is het belangrijk om binnen de energietransitie, naast de technische, economische en juridische componenten, ook aandacht te hebben voor de sociale component 2) hoe organiseer je de beoogde transitie en 3) wat kun je doen om mensen in beweging te krijgen? In een vogelvlucht gaan we door de inzichten heen uit verschillende projecten en wisselen hierbij abstracte gedragsstrategie af met concrete interventievoorbeelden.

Hoe krijg je mensen in beweging op basis van gedragswetenschap?
- door Johnny Buivenga & Tijn Elferink (alumnus)

Gezondheidsjournalist Tijn en gedragspsycholoog Johnny werken samen om Nederland in beweging te krijgen. Dit doen ze onder andere door het schrijven van artikelen voor het AD waarin ze thema’s op gezondheidsvlak (met name beweging, maar ook voeding) aankaarten en de wetenschap van gedragsverandering gebruiken om mensen handvatten te geven om zelf aan de slag te gaan met hun eigen gedragsverandering. In deze deelsessie gaan ze in op de toevoeging van het vakgebied gedragsverandering aan een ander vakgebied (journalistiek) en hoe dat vorm krijgt binnen hun samenwerking. Ze nemen je uitgebreid mee in hun onderzoek en artikelen en de learnings hieruit. Het interessante is namelijk dat er een basis lijkt te zijn van principes en technieken die je bijna altijd gebruikt voor langdurige gedragsverandering, onafhankelijk van het soort gedragsverandering.

Hoe geef je leiding aan verandering?
- door Gert Slob

Samen duiken we in de wereld van organisatieverandering. Dit doen we onder leiding van Gert Slob. Hij neemt ons mee in hoe wij ons als mensheid door de jaren heen steeds anders zijn gaan organiseren in een complexer wordende wereld. Daarbij focust hij zich op de vraag hoe het kan dat het systeem (de organisatie) soms het doel voorbijschiet. Denk hierbij aan de financiële crisis, de toeslagenaffaire of klimaatverandering. In zijn visie hebben alle grote (organisatie)verandervragen dezelfde rode draad. Gert inspireert ons in hoe we het systeem anders kunnen inrichten en leiding kunnen geven aan verandering, zodat we echte oplossingen krijgen voor de vraagstukken waar wij elke dag aan werken.

Ticketverkoop

Je bent van harte welkom op het alumni event op vrijdag 10 juni in het Concertgebouw De Vereeniging. Koop hieronder jouw ticket.